Tradition och kultur

Avivadmin

Tradition och kultur

Smycken och accessoarer har i många år symboliserat olika saker på olika platser i världen. Från ringar som läggs om halsen på kvinnor i Padaungstammen i Myanmar, till tennarmband i Lappland gjorda av renskinn. Smycken har en lång tradition av att ha burits och använts genom historien för väldigt specifika ändamål. Varje plats i världen har ofta en egen speciell historia att berätta om hur olika smycken använts just av deras förfäder. Byteshandel, religiösa traditioner, beskydd, status, symbol för relationer och ekonomisk investering är några områden där smycken spelat stor roll. I många kulturer lever traditionerna vidare och har en viktig roll än idag. Det händer också att smycken ärvs ner i generationer, vilket är vanligt bland annat med jadesmycken i Kina.

Ofta har materialet och symbolerna som använts haft en egen betydelse som lever vidare. Det är vanligt att man även i modern tid finner symboler som var populära under mitten till slutet av 1800-talet. De flesta människor är bekanta med berlocker och hängen som föreställer ankare, fyrklöver eller en hästsko. Symboler var väldigt viktiga överlag, och då speciellt i romantiska sammanhang. Svalor och ormar förekom ofta som motiv och symboliserade då det eviga. Många broscher, örhängen och halsband var även dekorerade eller hade mönster av blommor. Varje blomma var en symbol för något specifikt. Mimosablommor sluter sig vid beröring och var en blomma som symboliserade det oskyldiga medan violer ofta symboliserade hopp. Berlocker var väldigt populära och hade ofta någon detalj inuti som kunde påminna människor om nära och kära.

Inom den kinesiska traditionen anses jadestenen vara en speciell sten av flera anledningar. Den ses bland annat som en tursam ädelsten som även symboliserar beskydd från allt ont, och smycken som har en jadesten i är inte sällan väldigt dyra i Kina än idag. I Sydafrika har zulufolket länge varit känt bland annat för sina otroligt färgstarka och betydelsefulla pärlsmycken. Både små och större arrangemang av smycken och accessoarer är sammanställda av en stor mängd väldigt små färgglada pärlor. Enligt tradition fungerar smyckena som en kommunikationsmetod mellan män och kvinnor. Mönstret som dominerar smyckena är en triangel eller flera, och beroende på hur de är placerade så kommunicerar de huruvida en man eller kvinna är tillgänglig för en relation. Varje färg har även en särskild betydelse som kan vara antingen negativ eller positiv beroende på hur den används.

Idag använder många smycken för utseendets skull. Accessoarer har ofta ett praktiskt användningsområde samtidigt som de är visuellt tilltalande. Många traditionella smycken och accessoarer har ändå klarat tidens gång och ses som klassiska föremål som bärs på samma sätt idag som för hundratals år sedan. Andra finns i nya mer uppdaterade och moderna versioner eller används på nya sätt.

Om författaren

ivadmin