Virka allt möjligt

Avivadmin

Virka allt möjligt

Det som från början kallades tambursöm och innebar att man broderade på tyg blev till virkning när man tog bort tyget. Tambursöm tros ha kommit till Europa på 1700-talet. När tyget i bakgrunden tagits bort från tekniken så använde man istället kroken i luften. Det är också vad man från början kallade tekniken i Frankrike. Det franska ordet crochet betyder just liten krok, och att virka blev då att vända kroken. Tekniken utvecklades och hittade till svenska hem på 1800-talet och är idag precis lika populär som förr.

Det går att virka allt möjligt från kläder till filtar, men det går också alldeles utmärkt att virka smycken och accessoarer. Genom att använda sin fantasi kan man virka både handväskor, mössor, tofflor och armband. Med hjälp av lite lim kan man fästa små virkade blommor på metallspännen och få fina hårspännen. Den som är riktigt modig kan även försöka sig på att virka mobilskal eller ett litet djur att fästa i en nyckelring.

Idag är virkning så populärt att det inte råder brist på varken inspiration eller gratis mönster att virka efter. Att lära sig grunden är enkelt och för dem som finner det lite svårt finns många videor på internet där man steg för steg kan lära sig att virka genom att se hur någon annan gör. Olika mönster lärs också ofta ut genom att personen bakom videon väldigt långsamt går igenom alla stegen. På så vis behöver man inte längre lära sig att läsa mönster om det skulle vara så att man tycker att det är krångligt.

Om författaren

ivadmin